Kozí pohádka
Kozí pohádka
Laura je kozí princezna, bydlí v malé chatičce na kopci.Má ráda kromě sena, mrkev, jablka a kousek tvrdého rohlíku.
Laura bude maminka a až se narodí kůzlata, časem budeme moci z jejího mléka vyrábět a konzumovat jogurty, kefíry a sýry.
Někomu kozí mléko nevoní. Pokud je koza ustájená v čistotě, nemělo by zapáchat, nicméně někdo je citlivý na typické kozí aroma, které je přeci jen vždy trochu znát.
V televizi Nova by měli vysílat ještě před započetím pravidelné dávky onoho věčného seriálu „Ordinace v růžové zahradě“ reklamu na prospěšnost kozího mléka. Věděli jste ,že koza je jediné zvíře, které nikdy nedostane rakovinu?
Takže kozí mléko je jedna z výborných prevencí proti rakovině.
Kozí mléko je biologicky velmi významný nápoj, jehož složení je jiné než u mléka kravského. Obsahuje minerální soli vápníku, hořčíku, sodíku, draslíku a fosforu, soli stopových prvků: mědi, ziinku, manganu, titanu, chrómu a kobaltu a řadu vitamínů: A, B1, B2, B12, C, D, E a kyselinu listovou. Vzhledem ke kravskému mléku má nižší obsah železa, kobaltu, vitamínu B12 a kyseliny listové, naopak má ale vyšší obsah fosforu, vápníku, vitamínu D a riboflavinu a výhodou je i nižší obsah sodíku.
Lidé se žaludečními vředy tráví kozí mléko snadněji než kravské. Syrovátka z kozího mléka má velký význam při rekonvalescenci a při léčbě rakoviny
Pozitivní účinky kozího mléka byly prokázány lékařskými průzkumy např.
u těchto onemocnění:
- při alergiích - 60 - 70% populace alergické na bílkoviny kravského mléka snáší bez problémů mléko kozí, které má odlišné složení bílkovinných frakcí (kaseinů), kterým se přičítá největší role při vzniku dětských alergií.
- má uklidňující učinky, může pomoci i při a migrénách - (zejména tam, kde je migréna způsobena alergiína kravské mléko).
- při revmatických bolestech
- při kožních alergiích (ekzémech) - pomáhá především koupel v syrovátce kozího mléka a stravování s vyloučením kravského mléka a výrobků z něj
- Kozí mléko působí kladně na výstavbu a obnovu buněk, podílí se na jejich ochraně před škodlivými vlivy prostředí a tím pomáhá zdraví a kondici"
- při onemocněních trávicího traktu a přidružených orgánů (játra, slinivka), kdy je výhodou zásaditější charakter, menší "kyselinotvornost", vyšší neutralizační kapacita kozíko mléka, jako i vyšší obsah antioxidantů a dalších ochranných látek.
- prevence nádorových onemocnění – Existují názory, že kozí mléko zde hraje aktivní roli. Například bylo pozorováno, že organismus kozy je schopen si vytvářet účinné protilátky a nikdy neonemocní rakovinou. Zajímavé výsledky jsou též z pozorování pacientů, kteří pravidelně pili kozí mléko. Podobně bylo ve Francii úspěšně prokazováno snížení rizika opětovného propuknutí nemoci u již operovaných pacientů.
Kosmetika
Z mléka se vyrábí kosmetika
Kosmetika s kozím mlékem nedráždí a naopak zklidňuje, proto je velmi vhodná pro citlivou a alergickou pleť. Hojně se používá k léčbě ekzémů, lupénky a různých vyrážek. Je vhodná i pro problematickou pleť se sklonem k tvorbě akné. Obsažené látky pomáhají zmírňovat vznik vrásek a další projevy stárnutí pokožky. Je ideální pro regeneraci, zvláčnění a dodání pružnosti pleti, napomáhá korigovat drobné defekty pleti. Kozí mléko účinně působí i na spálení od sluníčka, protože dokáže zklidnit popálení a podporuje regeneraci kůže.
Kromě produktů z mléka se využívá i maso, které chutná jako jehněčí nebo skopové a připravuje se stejným způsobem.